Νέα και ειδήσεις της Ηλείας, Ηλειακά Νέα, Πύργος, Αμαλιάδα, Ζαχάρω, Κρέστενα, Ολύμπια, Ανδραβίδα, Γαστούνη, Πάτρα, Ήλιδα, Ηλεία Live News Ειδήσεις Νέα από Δυτική Ελλάδα.

mixalopoulos antallakitka
giannikopoulos
kea gif output R2qE26

Πάτρα: Ξεκινούν τα Απογευματινά χειρουργεία

rionosokomio

Απογευματινά χειρουργεία και στην Πάτρα: Από Τρίτη μειώνονται οι λίστες αναμονής

Για τις 26 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί η πρεμιέρα των απογευματινών χειρουργείων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Η αρχή για την 6η Υγειονομική Περιφέρεια έγινε την Παρασκευή 15 Μαρτίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με μια νευροχειρουργική επέμβαση ασθενούς από τη Βόρεια Ελλάδα. Όπως γνωστοποιείται, η ανταπόκριση των εκεί ιατρών και αναισθησιολόγων είναι υψηλή, κάτι που όπως πληροφορείται ο «Νεολόγος» ισχύει και για το νοσοκομείο της Πάτρας.

Ενώ οι κυβερνητικές θέσεις είναι επ’ αυτού συγκεκριμένες, εγείρονται πολλά ερωτηματικά από φορείς και σωματεία της Δημόσιας Υγείας, σχετικά με τις άμεσες και έμμεσες προεκτάσεις που θα λάβει η δυνατότητα της νέας αυτής παροχής. Στον απόηχο της επίσκεψης του υπουργού Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδη, στα νοσοκομεία της πόλης την Τετάρτη, αξίζει να «φωτιστούν» όλες οι πλευρές του θέματος σε τοπικό επίπεδο Πάτρας και Αχαΐας.

«Όλα έτοιμα για την εύρυθμη λειτουργία στο Ρίο»

Από πλευράς του, ο διοικητής της έκτης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, μιλώντας στον MAX FM 93,4 διευκρινίζει πως: «Υπάρχει διαθεσιμότητα από τους γιατρούς. Έχει βγει ο σχετικός προγραμματισμός και σχεδιασμός. Έχουν γίνει όλα όσα προβλέπονται για να υπάρχει ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων».

Όσον αφορά τον προγραμματισμό για τη Δυτική Ελλάδα, υπογραμμίζει: «Την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Παρασκευή, ξεκίνησαν τα απογευματινά ιατρεία και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Ιωαννίνων οπότε υπάρχει ένας διαμερισμός στον δυτικό άξονα. Βεβαίως όλο αυτό θα εξελιχθεί στην πορεία και θα γίνει ο ανάλογος προγραμματισμός, αλλά και καταμερισμός περιστατικών ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και τη βούληση των ασθενών και φυσικά και των υγειονομικών παραγόντων, των ιατρών και των αναισθησιολόγων και των νοσηλευτών οι οποίοι εμπλέκονται σε ένα απογευματινό χειρουργείο».

Τα είδη των χειρουργείων και η συχνότητά τους

Υπεισέρχοντας σε περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το είδος και τη συχνότητα των χειρουργείων, εξηγεί: «Μπορεί να είναι οποιοδήποτε χειρουργείο, είτε Γενικής Χειρουργικής είτε Αγγειοχειρουργικής, καθώς και νευροχειρουργικά και ορθοπεδικά χειρουργεία. Σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, η προοπτική είναι να κάνουμε απογευματινά χειρουργεία δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Πέμπτη. Η συχνότητα αυτή είναι ικανοποιητική για να επιτευχθεί ο στόχος μας, που είναι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο και να αποσυμφορηθεί η λίστα. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ούτως ώστε να μην έχουμε μεγάλες αναμονές. Μέχρι στιγμής φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από τους ασθενείς για τα απογευματινά χειρουργεία».

Οι ενστάσεις

Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, Χρήστος Δάβουλος, επίσης μιλώντας στον MAX FM χαρακτηρίζει την τροπολογία αυτή ως κατάπτυστη. «Ακόμη κι αν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό, που δεν υπάρχει φυσικά, μιλάμε για άλλη μια φορά για εμπορευματοποίηση του συστήματος υγείας. Το κράτος αποτάσσει από πάνω του τις ευθύνες της χρηματοδότησης των νοσοκομείων και βάζει για άλλη μια φορά τον λαό να πληρώσει τα σπασμένα. Οι τελευταίες κυβερνήσεις βλέπουμε ότι συνεχώς μειώνουν τον προϋπολογισμό για την υγεία. Άρα πώς θα χρηματοδοτηθούν τα δημόσια νοσοκομεία; από τις άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών. Είτε έμμεσες δηλαδή μέσω των ταμείων τους, είτε άμεσες μέσω των απογευματινών ιατρείων που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια. Αλλά και μέσω τώρα των απογευματινών χειρουργείων. Άρα λοιπόν καλούν τους συμπολίτες μας να πληρώσουν και μάλιστα να χαίρονται κιόλας. Αυτό για εμάς είναι ντροπιαστικό και σαν Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, αλλά και σαν Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ελλάδας» τόνισε.

Η κυβερνητική θέση

Για όσους διαμαρτύρονται για τα απογευματινά χειρουργεία μίλησε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας: «Δεν διαμαρτύρονται όλοι. Διαμαρτύρεται το 1%. Είναι δυνατόν να διαμαρτύρονται όλοι και όλα τα νοσοκομεία να κάνουν απογευματινά χειρουργεία; Δίνουμε το δικαίωμα της επιλογής σε όποιον γιατρό, αναισθησιολόγο και νοσηλευτή θέλει, να πάει να κάνει επέμβαση το απόγευμα και δίνουμε το δικαίωμα της επιλογής σε όποιον ασθενή θέλει να πάει να κάνει χειρουργείο το απόγευμα. Ούτε λέμε σε κανέναν γιατρό “πήγαινε κάνε υποχρεωτικά απογευματινά χειρουργεία” ούτε λέμε σε κανέναν ασθενή “πήγαινε υποχρεωτικά και πλήρωσε”. Όλοι όσοι φωνάζουν, φωνάζουν για να μου πούνε: “Πρέπει να το απαγορεύεις”. Εμένα με κατηγορούν, γιατί τους δίνω ελευθερία. Αυτοί που φωνάζουν είναι αυτοί που θέλουν απαγόρευση. Όποιος θέλει, θα πάει, όποιος δε θέλει, δε θα πάει. Τόσο απλά».

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος*,dete

Ροή Ειδήσεων

interactive kataskeui istoselidon pyrgos

tselepistudio photo

This will close in 20 seconds